Dit betaalt een gezin gemiddeld voor energie

Vraag jij je af of je maandelijks veel of juist weinig betaalt voor jouw energie? Door te weten wat andere huishoudens kwijt zijn aan deze maandelijks terugkerende kostenpost kom je erachter. De meest bepalende factoren voor energieverbruik zijn het soort huis en de omvang van het gezin. Wij vertellen je wat een gezin gemiddeld betaalt aan de energieleverancier.

Dit verbruikt een gemiddeld gezin aan elektriciteit

Tegenwoordig heeft iedereen veel elektrische apparaten. Denk aan laptops, smartphones, computers en tablets, een eigen wasmachine en droger, een vaatwasser, de föhn en nog veel meer. Aan de andere kant worden deze apparaten steeds zuiniger in gebruik. De hoogte van het verbruik hangt af van verschillende factoren. Het is het gemakkelijkst om het gemiddelde verbruik te meten aan de hand van de omvang van het huishouden. Volgens het Nibud zijn de gemiddelde maandelijkse kosten als volgt:

 

€30,- per maand (1 persoon)
€55,- per maand (2 personen)
€69,- per maand (3 personen)
€77,- per maand (4 personen)
€94,- per maand (5 personen)

Gaskosten voor een gemiddeld gezin

Het overgrote gedeelte van de Nederlandse huizen heeft een gasaansluiting. Sinds 1 juli 2018 wordt er geen gasaansluiting meer gerealiseerd in nieuwbouwhuizen, maar tot nu toe vormen die nieuwbouwhuizen slechts een fractie van het totale aantal Nederlandse woningen. Het plan is om vanaf 2030 compleet van het gas af te zijn. Tot die tijd zijn er veel huishoudens die maandelijks gas gebruiken en daarvoor betalen. Volgens het Nibud zijn de gemiddelde kosten voor gas per maand als volgt:

 

€63,- per maand voor een appartement of flat
€85,- per maand voor een tussenwoning
€98,- per maand voor een hoekwoning
€102,- per maand voor een twee-onder-een-kap woning
€130,- per maand voor een vrijstaande woning

Gemiddelde energielasten

 

Een gemiddeld gezin dat in een rijtjeshuis woont met vier personen is dus ongeveer €150,- tot €160,- per maand kwijt aan elektriciteit en gas. Op jaarbasis bedragen de gemiddelde energiekosten dan €1.800,- tot €2.000,-. Hiermee vormt de energierekening een aanzienlijk deel van de vaste lasten. Het is dan ook verstandig om regelmatig energieleveranciers te vergelijken en te kiezen voor de voordeligste aanbieder. Dit levert een gemiddelde jaarlijkse besparing op van ongeveer €200,-. Een andere goede manier om de energierekening te verlagen is door de woning te verduurzamen. Voor deze maatregelen, zoals de aanschaf van zonnepanelen of het isoleren van het dak en de muren, dien je echter wel eerst een investering te doen. In sommige gevallen is het mogelijk om aanspraak te maken op de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH).