Energie terugleveren aan energieleverancier

Met zonnepanelen kopen bespaar je flink op de energiekosten en profiteer je van duurzame energie. Je kunt de investering in zonnepanelen nog sneller terugverdienen door energie terug te leveren. Dit wordt verrekend met je verbruik voor een korting op de energierekening. Dit heet salderen. Lees snel verder om erachter te komen hoe salderen werkt.

 

 

Hoe werkt terugleveren?

 

Vroeger was het altijd eenrichtingsverkeer in de elektriciteitskabel die naar je meterkast liep. Stroom werd altijd geleverd vanuit de energieleverancier en dat was dat. Sinds de komst van zonnepanelen op het dak is dit veranderd. Nu kan stroom ook de andere kant op gaan. Iedere keer dat jouw zonnepanelen meer energie opwekken dan dat jij gebruikt, kan het overschot het energienet op. Dit heet ’terugleveren’ en op dit moment ben je zelf een energieleverancier.

 

Salderen is de korting die jij krijgt op de energierekening door stroom terug te leveren naar de energieleverancier. Het is wettelijk verplicht dat op jaarbasis de stroom wordt verrekend met jouw verbruik. Verbruikskosten, btw en energiebelasting betaal je alleen over het gesaldeerde verbruik. Dit is dus de afgenomen stroom min de teruggeleverde stroom. Bij een nettoverbruik van nul moet je wel voor energietransport betalen.

 

 

Lager maandbedrag

 

Over het algemeen is het maandbedrag dat je aan de energieleverancier betaalt in het eerste jaar dat je zonnepanelen hebt te hoog. Bij de jaarnota ontvang je een teruggave als je stroom hebt teruggeleverd. Het kan verstandig zijn om de energieleverancier direct na het plaatsen van de zonnepanelen te vragen of het maandbedrag omlaag kan. Hierdoor ga je direct besparen op de energierekening, wat fijn is als je bijvoorbeeld de zonnepanelen zo snel mogelijk wilt afbetalen, omdat je deze met een lening hebt aangeschaft.

 

De opbrengst van jouw zonnepanelen hangt af van verschillende factoren, zoals het aantal, het vermogen, de kwaliteit en de plaatsing van de panelen. Om financieel gezien de meeste opbrengst uit zonnepanelen te halen, heb je precies genoeg zonnepanelen nodig om jouw totale jaarlijkse stroomverbruik mee op te wekken. Hoeveel dit er zijn hangt af van je stroomverbruik per jaar en de afmetingen, oriëntatie en hellingshoek van je dak.

 

 

Veranderingen salderingsregeling

 

De salderingsregeling gaat worden afgebouwd vanaf 2023, maar details over deze aanpassing zijn nog niet bekend. Het uitgangspunt moet volgens de minister blijven dat de terugverdientijd vergelijkbaar blijft met de situatie van nu. Doordat de salderingsregeling aangepast gaat worden, is het nog aantrekkelijker om vaart te zetten achter de plaatsing van zonnepanelen. Het is zeker dat de vergoeding per kWh sowieso lager gaat worden vanaf 2023. Hierdoor loont het niet om te wachten.