Hoe kun je een energiezuinig verwarmings- en koelsysteem kiezen?

Het verminderen van de energie die nodig is voor de verwarming en koeling van je woning is essentieel als je minder geld wilt betalen aan je energieleverancier. Een luchtwarmtepomp is het meest energiezuinige verwarmings- en koelsysteem dat momenteel beschikbaar is. Het haalt warmte uit de lucht, zelfs als de temperatuur onder nul daalt, en verplaatst het als warm koelmiddel door een kleine buis naar één of meer binnenunits die warmte in huis afleveren. In de zomer haalt een luchtwarmtepomp warmte uit het huis, zelfs als de temperatuur hoger is dan 35 graden Celsius, en levert koude lucht naar binnen. In dit artikel kun je daar meer over lezen. 

Mini split warmtepomp

Mini split warmtepompen met luchtbron zijn zeer efficiënt. In vergelijking met grote centrale luchtbehandelingskasten kunnen ze beter worden gedimensioneerd voor woningen met zeer lage verwarmings- en koelingsvereisten, waardoor ze goed passen bij de meeste energieneutrale woningen. Behalve dat ze energie besparen, kosten ze ook nog eens minder om te installeren. Ze werken bovendien meestal zonder kanalen en creëren slechts twee kleine doorvoeringen in de gebouwschil, wat dus best meevalt. Door zo’n mini split warmtepomp aan te schaffen zul je dus je woning kunnen verwarmen en koelen op een energiezuinige manier, waardoor je geld zult besparen. Dit is uiteraard ook mogelijk door een energievergelijker te gebruiken. Door dit te doen kun je immers de allerbeste energie aanbiedingen vinden en afsluiten

Energie-efficiëntie

Ben je van plan om een mini split warmtepomp aan te schaffen? Kies dan een zeer efficiënt model met een verwarmingsseizoenprestatiefactor van 10,5 of hoger en een seizoensgebonden energie-efficiëntieclassificatie in het midden tot hoog van de 20, denk bijvoorbeeld aan 25 tot en met 29. Er zijn veel minisplitsingen te koop op de markt die aan deze doelstelling voldoen. Als je in een kouder klimaat een nieuw, energieneutraal huis bouwt dan moet je ervoor zorgen dat je een model kiest dat goed presteert tot maar liefst -25 graden Celsius, maar dit is niet echt van belang in ons land. Ze moeten dan bovendien ook de juiste afmetingen hebben voor de specifieke verwarmings- en koelingsbehoeften van het huis.

Variabele snelheid

Minisplitsingen hebben een groot deel van hun efficiëntie te danken aan de werking met variabele snelheid. Ze werken heel langzaam wanneer de behoefte aan verwarming laag is en versnellen wanneer de behoefte hoog is, wat resulteert in zeer stabiele kamertemperatuur. De meeste conventionele verwarmingssystemen, inclusief ovens, centrale warmtepompen en hydraulische systemen, kunnen maar op één niveau werken en in- en uitschakelen in een poging de woonruimte op een constante temperatuur te houden. Dit is dus ook echt een groot pluspunt van een mini split warmtepomp, zoals de minisplitsingen meestal genoemd worden. 

Distributie

Minisplits leveren warmte of koude, afhankelijk van het seizoen, aan een binnenunit die meestal aan een muur hangt of in een plafond kan worden ingebouwd. In een kleinere woning met een meer open plattegrond zijn mogelijk slechts één of twee binnenunits nodig om warmte of koude over het hele huis te verspreiden. In grotere huizen, waar het verwarmen en koelen van verschillende ruimtes nodig is, kan een systeem met meerdere zones met een enkele buitenunit aangesloten op twee of meer binnenunits geschikt zijn. Hoewel de meeste minisplitsystemen geen kanalen hebben, is er ook een kanaalsysteem beschikbaar dat gebruikmaakt van relatief kleine, korte kanalen om verschillende kamers te bereiken of dat kanalen kan delen met het ventilatiesysteem. Omdat warme lucht opstijgt en koele lucht valt, is er een speciale uitdaging met huizen met twee verdiepingen. Gelukkig zal een expert op het gebied van minisplitsingen dit probleem wel op kunnen lossen in de meeste gevallen.